Під час війни багато військових стикаються з питанням, чи можна отримати дозвіл на виїзд за кордон під час відпустки. Юрист Ольга Марко пояснила, що це можливо за певних умов, однак важливо дотримуватися чіткої процедури, щоб уникнути відмови.

Основний крок для військового — подання рапорту, в якому слід вказати бажання виїхати за кордон та зазначити країну, до якої планується поїздка. Однак, навіть за наявності рапорту, остаточне рішення залишається за командуванням. Вони можуть як надати дозвіл, так і відмовити.

Прикордонник перевіряє документи. Фото: dpsu.gov.ua
Прикордонник перевіряє документи. Фото: dpsu.gov.ua

За словами Ольги Марко, позитивне рішення має бути зазначене в наказі про відпустку, а також в спеціальному відпускному квитку. Якщо ці документи не будуть оформлені належним чином, прикордонники мають право відмовити військовому в перетині кордону.

Законодавством передбачені кілька випадків, коли військові можуть виїжджати за кордон навіть під час дії воєнного стану:

Популярні новини зараз
Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному Українцям підвищать пенсії вже восени: хто потрапить до списку Пенсіонери отримають надбавку з жовтня 60-річних не відпустять: нардеп пояснив, чи можуть знизити мобілізаційний вік
Показати ще
  • для лікування;

  • у разі смерті близького родича за кордоном;

  • для виконання службових завдань, пов'язаних із безпекою та обороною.

У випадку, коли командування відмовляє у відпустці або ігнорує рапорт, юрист радить звертатися до вищого керівництва. Спочатку варто звернутися до безпосереднього начальника, якщо ситуація не вирішується — далі йти по інстанціях до самого Міністерства оборони.

Юрист Ольга Марко підкреслила, що в таких випадках важливо не здаватися, оскільки отримання дозволу на відпустку є законним правом військових, навіть під час воєнного стану.

Нагадаємо, пороги вже не оббивають: скільки рекрутів щомісяця прагнуть потрапити до ЗСУ

Раніше ми розповідали про повістки поштою вже прямують до українців: хто отримає першим

Також, не ТЦК, і навіть не пошта: хто може вручити повістку прямо вдома