В Україні за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) або дезертирство існують кримінальні покарання, які можуть включати терміни ув’язнення. Якщо військовослужбовець вчиняє злочин під час воєнного стану, він може бути звільнений від кримінальної відповідальності, відповідно до статей 407 і 408 Кримінального кодексу України, якщо виконає певні умови.

В'язниця / фото: Pixabay
В'язниця / фото: Pixabay

Для звільнення від відповідальності потрібно, щоб порушник добровільно звернувся до слідчого, прокурора або суду з клопотанням про повернення до служби, а також отримав письмову згоду командира.

Зокрема, звільнення можливе, якщо правопорушення сталося вперше. СЗЧ та дезертирство — це різні правопорушення, які мають серйозні юридичні наслідки.

Дезертири "днр". Фото: скриншот telegram
Дезертири "днр". Фото: скриншот telegram

За СЗЧ передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років. Дезертирство карається ще суворіше: термін ув’язнення може становити від 5 до 12 років, а якщо дезертирство було сплановане групою, покарання може сягати 12 років. Також до такого ж терміну можуть засудити за дезертирство зі зброєю.

Популярні новини зараз
Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію: відома дата В школах з’являться нові класи: навчатимуться не всі Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці
Показати ще

Нагадаємо, керівник ТЦК виправдав методи примусової мобілізації: "Ми просто змушені...."

Раніше ми писали про те, що штрафи за старі порушення військового обліку: чи має ТЦК право карати українців

Крім того, Знай.ua повідомляв, ТЦК оштрафує ухилянтів і за кордоном: які суми доведеться віддати