Якщо командування Збройних сил України прийняло незаконні рішення або віддало незаконні накази, військовослужбовці мають право подати скаргу до вищого командування військової служби правопорядку (ВСП). Ніхто не зобов'язаний виконувати злочинні або незаконні накази, і це чітко прописано в статті 60 Конституції України.

Згідно з пунктом 100 Дисциплінарного статуту Збройних сил України, військовослужбовці мають право подати скаргу до вищого командування, військової служби правопорядку або інших державних органів у випадку, якщо їх командири ухвалюють незаконні рішення або накази.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Якщо скарга до вищого командування не вирішує проблему, наступним кроком є подання позову до суду. Щодо термінів розгляду рапортів, військовослужбовці повинні знати, що їх рапорти повинні розглядатися не пізніше ніж через 30 календарних днів з моменту реєстрації.

Якщо розгляд затримується понад місяць, це може бути підставою для звернення до суду з позовом про визнання бездіяльності військової частини протиправною.

Популярні новини зараз
В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Працівники ТЦК. Фото: uanews
Працівники ТЦК. Фото: uanews

Крім того, військовослужбовці мають право на відпустку навіть під час дії воєнного стану. Зазвичай відпустка триває від 30 до 60 днів. Вона не може бути менше ніж тиждень і не повинна перевищувати чотири місяці підряд, за винятком випадків, коли триваліші терміни передбачені для лікування.

Нагадаємо, в Одесі напівголі хулігани змусили ТЦК повернути їм баклажку алкоголю після затримання

Раніше ми писали про те, що прикордонники можуть покарати громадян, які в'їжджають до країни: чим можна "проштрафитися"

Крім того, Знай.ua повідомляв, забирають машину на потреби ЗСУ: як отримати компенсацію