В Україні продовжується загальна мобілізація, що передбачає проходження військово-лікарської комісії частиною військовозобов’язаних громадян. Ті, хто вже проходив комісію, але не був мобілізований, зобов’язані повторно пройти ВЛК через певний час. Юристи роз’яснили процедуру та важливі деталі для військовозобов’язаних у таких ситуаціях.

Юрій Айвазян, адвокат порталу "Юристи.UA", пояснив, що повторну ВЛК можна пройти лише після отримання повістки з Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Дата, вказана у військово-обліковому документі, не звільняє від необхідності отримання офіційної повістки, без якої пройти комісію неможливо. Однак ситуація складна: з одного боку, потрібно чекати повістку, з іншого — можлива адміністративна відповідальність за неявку у вказану дату.

Медогляд, кадр з відео
Медогляд, кадр з відео

При проходженні повторної ВЛК необхідно мати при собі медичні довідки та виписки, що підтверджують стан здоров'я. Після огляду, у разі незгоди з результатами, можна звернутися до фахівців для отримання консультацій або оскаржити висновки ВЛК у вищих інстанціях чи суді.

Висновки ВЛК діляться на чотири категорії:

  1. Категорія "А" – повністю придатний до військової служби.
  2. Категорія "Б" – придатний до служби з незначними обмеженнями.
  3. Категорія "В" – значні медичні обмеження, але придатний до служби.
  4. Категорія "Г" – непридатний до служби через серйозні медичні проблеми.

Кожен кандидат має право на конфіденційність медичних даних та можливість оскарження результатів ВЛК.

Популярні новини зараз
В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати
Показати ще

Нагадаємо, штраф за непроходження ВЛК: адвокат пояснив, у яких випадках можна не платити

Раніше ми розповідали, що українцям приготували нові перепустки: що треба знати

Також, ВЛК врятувала життя чоловіку: не міг самостійно дихати